Heb jij een hulpmiddel nodig om jezelf voort te verplaatsen? Dan is een lichtgewicht rolstoel een ideaal hulpmiddel om te hebben! Het is natuurlijk überhaupt heel erg fijn dat er zoiets bestaat als rolstoelen, dit geeft jou immers de kans om er gewoon zelf op uit te trekken, zonder dat je meteen van anderen afhankelijk bent. Dat laatste is van belang, je wilt gewoon je eigen ding doen, zonder dat je altijd assistentie nodig hebt of iemand mee moet vragen. Maar een lichtgewicht rolstoel is toch nog prettiger om te hebben dan een gewoon exemplaar. De standaard modellen worden gemaakt van staal en hierdoor wegen ze vaak zo’n 17 tot 21 kilo. Dat is een heel gewicht, dat zijn heel veel extra kilo’s die je extra mee moet torsen en dat maakt het zelf voortbewegen van de stoel soms best heel erg lastig. Helemaal als de weg wat omhoog loopt of als het wat zwaarder terrein is. Dan heb je toch nog weer de hulp van iemand nodig, om te voorkomen dat jij je armen overbelast. Dat is natuurlijk jammer, daarom is het zo fijn dat je tegenwoordig ook voor een lichtgewicht rolstoel kunt kiezen!

Aluminium lichtgewicht rolstoel

Het verschil tussen een gewone en een lichtgewicht rolstoel is dat de laatste geen frame van staal heeft, maar van aluminium. Dat is een veel lichter materiaal en dat zie je terug in het gewicht van de stoel, slechts 10 tot 16 kilo. Dat scheelt natuurlijk enorm met het gewicht van de stalen exemplaren. Hierdoor heb jij zeker een voordeel als jij zelf de wielen ronddraait, dat maakt het voortbewegen echt een stuk lichter! Maar niet alleen wat dat betreft is het een voordeel, een lichtgewicht rolstoel is ook gewoon veel gemakkelijker mee te nemen, helemaal als je voor een inklapbaar exemplaar kiest. Door de stoel in te klappen, neemt deze een stuk minder ruimte in beslag, helemaal als ook de rugleuning in te klappen is en de wielen demontabel zijn. Maar weinig ruimte in beslag nemen is natuurlijk niet het enige dat bij transport handig is, het is ook fijn als het hulpmiddel niet zo zwaar is. Op die manier kan je het veel eenvoudiger in en uit bijvoorbeeld de kofferbak van een auto tillen en dat maakt het nog een heel stuk aantrekkelijker om er op uit te trekken. Laat je dus niet belemmeren in je bewegingen en kies voor een inklapbare lichtgewicht rolstoel!

Zorg en Gemak biedt diverse modellen

Zoek je een lichtgewicht rolstoel, dan heeft Zorg en Gemak jou diverse modellen te bieden. Je kunt bij hen terecht voor stoelen:

  • met een hoger en lager gewicht
  • met een smal of een breed zitgedeelte
  • die inklapbaar zijn of niet
  • waarvan de wielen te demonteren zijn of niet

Er zijn dus veel verschillende opties en dat kan het nog best lastig maken om een keus te maken. Hoe maak je nu een keus uit de vele mogelijkheden? Belangrijk is om eerst na te gaan of jij een lichtgewicht rolstoel nodig hebt of dat een standaard exemplaar voldoet. Dan denk je na over hoe vaak je dit hulpmiddel ergens mee naar toe moet nemen, hoe vaak deze bijvoorbeeld in de kofferbak moet en hoe klein hij dan te maken moet zijn. Daarna kun je nadenken over andere zaken, als de zitbreedte. Zo kun je een weloverwogen besluit nemen. Twijfel jij alsnog wat voor jou de beste optie is? Bij Zorg en Gemak beantwoorden zij graag al jouw vragen met betrekking tot de gewone en de lichtgewicht rolstoel en zij geven jou graag advies, zodat jij een goede keus kunt maken!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn