Iedereen heeft een dak boven zij hoofd nodig en een van de mogelijkheden die je hiervoor hebt is een monument kopen. Sommige mensen zullen hier niet aan moeten denken, vanwege het onderhoud dat hier vaak bij komt kijken. Een ouder pand heeft immers vaker reparaties en herstelwerkzaamheden nodig. Men kiest dan liever voor nieuwbouw, waar alles net opgeleverd is en nog nieuw is en dus geen reparatie nodig heeft. Ook vinden mensen het soms fijn dat het pand nog echt een onbeschreven blad is. Anderen kiezen juist voor een monument kopen omdat ze de geschiedenis die er in zit fijn vinden. Zo kunnen als het ware de geschiedenis voelen en vinden het fijn om hier onderdeel van uit te maken. Zij willen een gebouw dat geen dertien in een dozijn is, dat anders is dan wat er tegenwoordig gebouwd worden. Zij zoeken een woning met unieke elementen en dan zijn oudere exemplaren met hun originele elementen natuurlijk een uitstekende optie. Prachtige erkers, schitterend glas-in-lood, Jugendstil, Amsterdamse School, het zijn slechts een paar van de mogelijkheden als je kiest voor een monument kopen.

Monument kopen met deskundige hulp

Een gewone woning kopen is vaak al een lastige klus en dat is met een monument kopen helemaal het geval. Vanwege de ouderdom van het pand is het nog meer opletten geblazen op de staat waarin het verkeert. De opvallende zaken pak je er zelf natuurlijk wel uit, zoals een scheurtje in een muur. Maar er zijn ook genoeg dingen die jij als leek niet ziet. Bovendien, zo’n scheurtje, hoe erg is dat nu? Is dit eenvoudig te herstellen of is het een teken dat er ergens iets niet klopt in de constructie? Dat zijn zaken waar de meeste mensen zelf gewoon geen idee van hebben en waarvoor het wel prettig is om een deskudige bij je te hebben. Daarnaast is het bij een monument kopen soms ook lastig te bepalen of de vraagprijs reëel is. Bij nieuw opgeleverde panden of gebouwen van een aantal jaren oud, is dit door jou als leek vaak eenvoudiger te bepalen. Je kunt het dan immers goed vergelijken met vergelijkbare woningen. Maar van monumenten is er vaak maar eentje en dan is het lastig inschatten voor jou als leek wat de waarde ervan nu eigenlijk is. Wil je een monument kopen, dan doe je er dus altijd goed aan om hierbij deskundige hulp in te schakelen.

Gespecialiseerde makelaar

Heb jij deskundige hulp nodig als je een monument kopen gaat, dan kun je natuurlijk naar een gewone makelaar gaan, maar dat is niet de beste optie. De meeste makelaarskantoren krijgen immers maar zelden te maken met koop en verkoop van monumentale panden, zij hebben dus niet echt expertise op dit gebied. Hofstaete Makelaardij o.z. heeft dit wel, zij houden zich juist specifiek met deze markt bezig en weten daardoor veel van aan- en verkoop van monumenten. Als je hen inschakelt, dan:

  • letten zij op de bouwkundige staat
  • kijken zij naar de planologische ontwikkelingen
  • kunnen zij helpen met bouwaanvragen

En natuurlijk helpen zij met het monument kopen of eventueel verkopen, wat voor jou ook maar van toepassing is. Met monumentale gebouwen is het zo dat je niet zomaar reparaties uit mag voeren, dit moet altijd goedgekeurd worden. Heb jij bepaalde plannen, dan wil je natuurlijk wel weten of dat eventueel haalbaar is. Met hun expertise kunnen zij meteen zien of jouw bouwaanvraag kans van slagen heeft of niet. Ook voor renovatie en restauratie moet je een bouwaanvraag doen. Hofstaete Makelaardij o.z. helpt je dus niet alleen met een monument kopen, maar ook met bouwaanvragen die daar bij komen kijken en met taxaties!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn