Erp is een afkorting voor Enterprise Resource Planning. Deze systemen hebben als functie ondersteuning te bieden aan alle processen binnen een organisatie en ze te bundelen. De bedoeling is dat erp andere systemen bundelt en ze samenbrengt binnen één systeem. Op deze wijze worden bedrijven in staat gesteld het gebruik van bedrijfsmiddelen te controleren en de efficiëntie van activiteiten te verbeteren. Omdat alle verschillende processen ondersteund worden door het systeem hoeft stamdata nog maar één keer ingevoerd te worden. Klinkt goed! Het wordt nog beter. Een goed systeem moet leiden tot efficiëntere processen, een betere planning en afstemming. Dit zou op termijn tot kostenreductie moeten leiden. Het is een tool voor bedrijfsmanagement en leidt tot optimaal verkeer van informatie binnen een organisatie. Het implementeren van een zo’n systeem is echter niet simpel. Het schijnt dat ongeveer de helft van de implementaties misgaat. Dit komt vaak omdat het niet duidelijk is hoe bedrijfsprocessen exact stromen en dus niet te implementeren zijn. Ook wordt er regelmatig gekozen voor een systeem dat niet geschikt is voor het bedrijf in kwestie. Het is daarom belangrijk om je goed te laten informeren voordat je overgaat tot implementatie.

Hulp bij selectie van een erp

Gelukkig bestaat een concept als ERP al enige tijd. Dat betekent dat het zogeheten’ back end’ van het systeem is uitontwikkeld en ontwikkeling zich vooral richt op nieuwe modules en/of functies binnen het bestaande systeem. Dat is fijn omdat het voor grote bedrijven betekent dat er geen alles veranderende updates in de planning staan. Het is een gespecialiseerde wereld en de diensten rondom deze systemen worden dan ook door vaklieden geleverd. Daarom is het ten zeerste aan te raden de hulp van een professional in te schakelen wanneer u zich oriënteert op het implementeren van een goed systeem. Alle middelgrote tot grote bedrijven kan ik aanraden een bezoek te brengen aan https://erp-selectie.nl/. Het team van deze organisatie richt zich op het kiezen en implementeren van het juiste systeem voor elk bedrijf. Dit doen ze in eerste instantie met het gratis ERP-informatiepakket. Deze handleiding bevat:

  • Handleiding erp: Succesvol selecteren
  • Handleiding erp: Succesvol implementeren
  • Presentatie Wat is erp met:

Niet alleen het kiezen van het juiste systeem is van belang. De functionaliteit van het systeem staat natuurlijk boven alles. Maar daarnaast speelt ook de leverancier een sterke rol in het succes van de implementatie. Wanneer een leverancier geen kennis van zaken heeft, een slechte methodiek hanteert en ondeskundig personeel inzet, wordt het project geen succes. Op de website is een overzicht te vinden van “vertrouwde” leveranciers. Ook is er kort omschreven welke organisaties het meeste te bieden hebben aan kleine, middelgrote en grote bedrijven.

Kijk en vergelijk op www.erp-selectie.nl

De aanschaf en implementatie van een goed systeem is een groot besluit dat met zorg genomen dient te worden. De website erp-selectie.nl is een goede eerste stap om informatie in te winnen rond dit onderwerp. De website biedt een overzicht aan mogelijkheden, goede wegen die leiden naar professionals in het vak, en bovendien vooral heel erg veel informatie. Hoogwaardige informatie. Het is geen website die alles voorkauwt, maar één die aanspoort tot het maken van een weloverwogen en doordacht besluit. Ben je benieuwd geworden naar  deze systemen en wil je graag op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief genaamd ERP Watch. Dit is een nieuwsbrief die vier maal per jaar verschijnt en de nieuwste ontwikkelingen op de voet volgt. Ook raad ik iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp aan een (uitgebreid) kijkje te nemen op de website.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn