We werken graag veel op kantoor en willen dat onze medewerkers het minstens zo prettig vinden om aan het werk te gaan als wij zelf. Daarom hebben we veel tijd en aandacht besteed aan de indeling van de kantoren. Iedereen heeft genoeg ruimte om spullen mee te nemen en er een eigen werkplek van te maken. Tegelijkertijd hebben we gezorgd voor ergonomische bureaus, is er genoeg ruimte om te staan en een wandeling te maken en luisteren we naar de feedback van de medewerkers. Zoals het moment waarop aangegeven werd dat het meeste licht op de vloer van de schermen kwam en dit niet als een wenselijke situatie gezien werd. We vroegen of er behoefte was aan meer verlichting en toen kwam een van de medewerkers met een apart idee. Hij sprak over lichtstraten waarover hij gelezen had op de website van Ter Huurne (terhuurnebv.nl). De lichtstraten zijn een manier om meer licht door te laten op een natuurlijke manier. Aangezien we op de bovenste verdieping van het gebouw zitten en het gebouw eigendom is van de onderneming zelf, waren de lichtstraten zeker een optie. We spraken eerst met de medewerkers en daarna met de mensen van Ter Huurne om te zien wat de mogelijkheden waren. Het was allemaal geen enkel probleem en de lichtstraten konden zelfs buiten kantooruren geplaatst worden wanneer dit de bedoeling was. Helemaal prima dus.

Maandagmorgen, een morgen met lichtstraten

We hadden de medewerkers niet verteld wanneer de lichtstraten geplaatst zouden worden, ook hadden we niet verteld dat we ook daadwerkelijk voor deze optie gekozen hadden. Het was dus een soort verrassing. Een verrassing die goed opgepakt werd, want de eerste maandagmorgen kwamen de zonnestralen al door de lichtstraten heen en was de werkplek ineens een compleet andere werkplek geworden. Door meer natuurlijk licht in te laten vallen:

  • Werd het kantoor een stuk minder grauw;
  • Voelt de werkplek natuurlijker aan;
  • Is er een gezondere situatie om te werken;
  • Is er minder kunstmatige verlichting nodig.

De lichtstraten hebben wat dat betreft wonderen verricht. Alle aanpassingen die we al gedaan hadden, culmineerden in de aanleg van lichtstraten die ervoor zorgen dat er een compleet andere sfeer hangt op kantoor. Ook wij van het management moeten toegeven dat het plaatsen van lichtstraten zorgt voor een veel beter humeur, zeker wanneer je de zonnestralen door het plafond heen kunt zien komen. En als we de sterren kunnen zien, weten we dat we het te laat gemaakt hebben op kantoor.

Duurzamer werken begint bij het personeel

We hebben veel gehoord over bedrijven die aan de slag willen met duurzaam werken en die de aandacht richten op de verwerking van afval en de manieren om met het milieu om te gaan. Wij vinden dat geen goede aanpak. Wij vinden dat duurzaam ondernemen begint bij het luisteren naar het personeel en het investeren in de mensen die aanwezig zijn binnen een onderneming. Dat hoeft lang niet altijd veel geld te kosten. Het gaat ook niet altijd om opleidingen, cursussen of duur materiaal. Het bieden van iets meer ruimte om een werkplek persoonlijker te maken, het aanbieden van goede koffie en het plaatsen van kantoorplanten, het zijn kleine dingen die een enorm verschil maken. Het is daarbij van belang dat er geluisterd wordt naar de mensen zodat zij zich gewaardeerd voelen. Wanneer het personeel tevreden is en het verzuim en de uitval teruggedrongen worden, dan is het moment gekomen om naar de andere factoren te kijken, want dan weet je zeker dat het bedrijf een stabiele basis heeft.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn