Een woning verkopen is niet altijd even gemakkelijk. Je hebt immers te maken met allemaal variabelen die kunnen veranderen en dus afhankelijk zijn van het moment en de context. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je je woning wilt verkopen ten tijde van een economische crisis. Het zou in een dergelijke periode heel knap zijn als je een bedrag voor je woning ontvangt dat overeenkomt of zelfs hoger ligt dan de vraagprijs. De kans is veel groter dat je je woning voor een bedrag onder de vraagprijs moet verkopen. Men heeft in tijden van economische crisis nu eenmaal minder te besteden. Daarnaast zijn kopers voorzichtig en terughoudender. Verder heb je te maken met een soort van financieel klimaat. De koper weet immers ook dat er sprake is van een economische crisis en dat men daarom moeite heeft om hun huis te verkopen. Dus hij of zij weet ook dat jij voor je huis niet snel een beter bod zult ontvangen als er al een bod wordt uitgebracht. Dit zijn allemaal factoren die meespelen tijdens het verkopen van je woning. Het kan ook heel goed gaan met de economie waardoor mensen meer te besteden hebben en graag ook hun geld uitgeven om zo hun leven een upgrade te teven met bijvoorbeeld een nieuw en beter huis. Maar ook dan heb je te maken met mensen die toch het onderste uit de kan willen halen, kopers die door de vele opties de knoop maar niet doorhakken en het constante besef dat je misschien meer voor je woning had kunnen vragen. In beide situaties kun je het beste een makelaar inschakelen. Je wilt immers niet de hele dag lopen te stressen vanwege de verkoop van je woning. Jouw leven gaat immers gewoon door en daarnaast ben jij ook geen professionele makelaar die op een handige manier het meeste uit de prijsonderhandelingen kan halen. Maar een makelaar kost ook geld en je wilt dus niet gewoon de dichtstbijzijnde makelaar inschakelen. Je wilt immers waar voor je geld en dus moet het met de prijs/kwaliteit verhouding goed zitten. Makelaars betaal je in de regel via een makelaarscourtage. Deze makelaarscourtage bestaat uit een percentage van het bedrag waarvoor je je woning verkoopt. Gemiddeld genomen ligt de makerlaarcourtage rond de 1.5%. Het voordeel van een makelaarscourtage is dat jij pas hoeft te betalen als de makelaar er in slaagt om je woning te verkopen. Mocht het economisch niet zo goed gaan en kun je zelf met behulp van de makelaar de vraagprijs niet bereiken, dan zijn de makelaarskosten dus ook gelijk lager. Maar als het juist goed gaat en de makelaar weet je huis voor een mooi bedrag boven de vraagprijs te verkopen, dan gaat de makelaarscourtage ook omhoog. Dus hoe minder je ontvangt voor je woning des te lager de makelaarscourtage.

Waar vind ik de makelaar met de meest gunstige makelaarscourtage?

Iedere makelaar rekent een eigen makelaarscourtage. Vaak is dit een percentage van zo rond de 1.5%, maar sommige makelaars spreken van te voren een vast bedrag af. Via Makelaarkosten kun je zelf eenvoudig verschillende makelaars in de regio met elkaar vergelijken om te ontdekken wat voor een makelaarscourtage iedere makelaar rekent. Zo zie je direct in een handig overzicht welke makelaar voor jou het voordeligste is. Je kunt deze vergelijking via de site van makelaarkosten.nl uitvoeren voor wanneer je:

  • Een huis wilt kopen
  • Een huis wilt verkopen
  • Een huis wilt verhuren

Bezoek de site en vergelijk

Via de site kun je meteen aangeven voor welk doel je makelaars wilt vergelijken en vervolgens wijst de rest zich eigenlijk vanzelf.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn