Goochelaarjordi - GoochelaarHeel veel kinderen hebben wel een goochelset. Die hebben ze ooit eens gekregen met sinterklaas of kerst, maar op de doos ligt inmiddels een dikke laag stof. De kinderen hebben de set sinds die heuse dag niet meer aangeraakt. Natuurlijk is dit jammer, maar kinderen hebben nu eenmaal een korte concentratieboog. Er zijn echter van die kinderen die elke keer maar weer die hoge hoed te voorschijn halen of die je steeds opnieuw vragen om een kaarttruc te doen. Het zijn deze jonge enthousiastelingen die later uit kunnen groeien tot een goede goochelaar. Wat maakt een goede goochelaar?

  • Goede mensenkennis
  • Omgang met het publiek
  • Veel oefenen
  • De juiste hulp krijgen

Als goochelaar moet je bij elk optreden weer scherp zijn. Je kunt niet even het hoofd laten hangen, op elk moment van de dag moet je volledig gefocust zijn. Door je continue bezig te houden met menselijke reacties kun je op een gegeven moment heel goed aanvoelen hoe iemand zal reageren op een bepaalde truc. Het is om deze reden dat zoveel jonge goochelaars hun trucjes continue uitproberen op nieuwe slachtoffers, op deze manier doen ze ervaring op voor de toekomst. Niet alleen tijdens de show moet je mensen goed leren doorzien, maar ook daarbuiten. Als jij het karakter van iemand anders kan achterhalen kun je een stukje toneel opvoeren waar die persoon iedere keer weer intrapt. Deze persoon kan daar niks aan doen, maar jij kunt hier als goochelaar optimaal gebruik van maken. Probeer mensen dus te leren kennen en te doorzien, dit geeft je een groot voordeel tijdens een show. In het verlengde hiervan ligt de omgang met het publiek. Wanneer jij bent ingehuurd als goochelaar en een zaal inloopt moet je direct de sfeer kunnen proeven. Hebben de mensen zin in een goochelshow? Moet je makkelijke of moeilijke trucs laten zien? Het juiste antwoord op al deze vragen maken je voorstelling een succes. Ook moet je meteen doorhebben wie potentiële slachtoffers zijn in de zaal. Is iemand heel luidruchtig, dan is het tijd om hem of haar naar voren te halen! Is iemand heel stil aan het genieten, dan is het misschien verstandig daar niet mee te sollen. De show is zo leuk als jij hem maakt, kies de juiste mensen uit het publiek als vrijwilligers en ga volwassen om met de rest. Wanneer jij je professioneel opstelt kun je ervan uitgaan dat de aanwezigen je zullen respecteren. Het bespelen van de zaal en mensenkennis zijn cruciale vaardigheden die een goochelaar moet bezitten.

Trainen als goochelaar

Veel goochelaars denken dat het bespelen van de zaal belangrijker is dan hun techniek. Dat is echter niet waar: een goede goochelaar heeft elke truc duizenden malen geoefend. Waarom is dit belangrijk? In de eerste plaats wil je natuurlijk dat elke show goed verloopt. Je wilt niet continue bezig zijn met “wat als het fout gaat”. Door genoeg te oefenen zorg je ervoor dat je in elke situatie precies weet wat je moet doen. Oefen niet altijd alleen, maar bijvoorbeeld ook met vrienden. Zo leer je wat je als goochelaar moet doen wanneer een truc even niet goed lukt, zonder dat je daarbij meteen een blauwtje loopt. Om zeker te zijn dat je show 9 van de 10 keer staat als een huis moet je de rest van de tijd ontzettend goed oefenen. Hiernaast moet je ook oefenen om zelfvertrouwen op te doen. Er is net al gezegd dat de interactie met het publiek voor een goochelaar ongelofelijk belangrijk is; hoe wil je zelfverzekerd overkomen als je dit niet bent? Natuurlijk kun je toneelspelen, maar heel veel aanwezigen prikken hier vrij eenvoudig doorheen. Echt zelfvertrouwen krijg je alleen als goochelaar alleen wanneer je zeker weet dat je de vaardigheid goed beheerst. Door jezelf goed in te lezen en trucs keer op keer opnieuw uit te voeren bouw je vertrouwen op. Dit vertrouwen is ongelofelijk belangrijk in je goochelcarrière. Tot slot: veel oefenen is belangrijk om je shows nieuw en uitdagend te houden. Wanneer je een keer bent ingehuurd door een bedrijf en ze huren je opnieuw dan willen ze niet exact dezelfde show zien. Als goochelaar moet je dus regelmatig zorgen voor nieuw materiaal. Door goed en veel te oefenen heb je altijd nog wel wat trucs paraat om zelfs de meest lastige gasten te vermaken. Je kunt meerdere shows samenstellen, waarin je allerlei trucs door elkaar gebruikt. Tuurlijk mag er overlap zijn maar in principe is elke show uniek! Door genoeg te oefenen heb je handigheidjes paraat voor iedere gelegenheid.

Leren van een professional

Waarom gaan we naar school? Om te leren van de besten. Bij goochelaars werkt dit niet anders, om goed te leren goochelen zul je contact moeten leggen met een professional. Het beste is iemand die al jaren in het vak zit en alles weet wat er te weten valt. Goochelaar Jordi is al jaren actief als goochelaar. Hij heeft in die periode honderden shows opgevoerd en heel veel ervaring opgedaan. Om de zoveel tijd geeft Jordi een workshop aan jonge goochelaars die net zo goed willen worden. Een workshop is erg persoonlijk en moet dus voor iedereen anders zijn. Wil je een eigen workshop van Jordi, neem dan snel contact op en kijk wat de mogelijkheden zijn. Op de website https://goochelaarjordi.nl vind je een compleet overzicht van alle shows die deze vakman kan opvoeren en vind je ook meer mogelijkheden over trainingen en workshops. Veel succes!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn