Er zijn drie verschillende soorten helmen voor een scooter; een jethelm, een systeemhelm en een integraalhelm. Een jethelm biedt de minste bescherming omdat de kin open blijft. De systeemhelm en integraalhelm lijken op het eerste gezicht veel op elkaar maar er zijn wel degelijk verschillen. Laten we deze twee types eens vergelijken.

Integraalhelm

Dit is een helm die in zijn geheel is afgesloten waardoor je optimaal beschermd wordt tegen impact. Omdat de helm nauw het hoofd omsluit is het wat lastiger de helm op en af te zetten. Als je langere ritten maakt is dat niet zo’n bezwaar, als je vaak de helm wilt opzetten en afzetten is het niet zo’n praktische keuze. De buitenschil is uit één stuk gemaakt.

Systeemhelm

Dit type helm lijkt veel op een integraalhelm maar hier kun je het kingedeelte opklappen waarmee het eenvoudig wordt de helm op en af te zetten. Dit gaat wel enigszins ten koste van de veiligheid omdat de buitenschil niet uit één stuk wordt gemaakt. Dit type helm is in drie soorten verkrijgbaar:

  • Met een kingedeelte die je kunt opklappen
  • Met een kingedeelte die je naar achteren kunt klappen
  • Met een kingedeelte die in zijn geheel te verwijderen is

Qua prijs zit er niet zoveel verschil tussen een systeemhelm en integraalhelm, het is met name de voorkeur voor extra veiligheid of comfort bij opzetten en afzetten. Omdat beide helm types het hele hoofd omsluiten moet je in beide gevallen rekening houden met het draagcomfort. De goedkopere modellen zijn ook veilig, maar de binnenvoering en de ventilatiekanalen zijn niet altijd zo geavanceerd als de duurdere modellen. Bij kortere ritten is dat niet direct een bezwaar, maar als je veel kilometers maakt kun je dat voelen. Ventilatiekanalen zorgen dat er voldoende frisse lucht door de helm kan stromen zodat je ook in de zomer weinig warmte ontwikkeling in de helm zult merken. Het materiaal van de binnenvoering heeft invloed op het draagcomfort, het is ook makkelijk als je de binnenvoering snel en effectief kunt reinigen.

De keuze voor een systeemhelm of een integraalhelm is vooral een kwestie van optimale veiligheid of optimaal comfort. Voor welk type je ook kiest, je kunt met een gerust hart de weg op met een nieuwe helm. Koop nooit een tweedehands helm omdat je niet zeker kunt zijn dat deze beschadigd is. Met name schade aan de binnenschil die je niet kunt zien. Ook heb je met een nieuwe systeemhelm of integraalhelm garantie van de fabrikant en winkel. Voor de prijs hoef je het niet te laten.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn