Het internet is vandaag de dag overal. De jongere generatie heeft dat niet echt meer in de gaten: zij zijn met de nieuwe technologie opgegroeid. Voor ouderen is het echter een stuk lastiger. Zij moeten er aan wennen dat tegenwoordig alles digitaal gaat. Het aanvragen van een overheidsdocument gaat bijvoorbeeld niet meer per post, maar via DigiD. Het bestellen van boodschappen doe je niet meer met de telefoon, maar in de online webshop. Dat kan best verwarrend zijn! Wil jij jouw opa of oma helpen om te leren werken met het internet? Dan kun je een startpagina instellen. Met een startpagina hebben ouderen direct toegang tot het wereldwijde web. Hoe werkt het precies?

  • Een compleet aanbod
  • Eenvoudig te bedienen
  • Aanpassen aan eigen wensen

Neem bijvoorbeeld de pagina van Virtual Internet, te vinden op http://www.virtualinternet.nl/. Je kunt deze pagina met één druk op de knop als startpagina instellen. Wanneer je nu de browser opstart, kom je dan automatisch op die pagina terecht. De meeste mensen gebruiken Google als startpagina, maar voor ouderen is dat lang niet altijd handig. Zij moeten dan eerst navigeren naar de pagina waar ze naartoe willen: dat gaat vaak mis! Je kunt bovenstaande site als startpagina instellen om die problemen te voorkomen. In het midden van de pagina zijn een aantal cirkels getoond. Die cirkels linken direct door naar een aantal veelgebruikte websites. Je kunt denken aan Facebook, Reddit, Twitter of Netflix. Je opa of oma hoeft dus niet meer te zoeken naar de juiste pagina. Het enige wat ze moeten doen is klikken op één van de cirkels, ze gaan dan rechtstreeks naar de website die ze zoeken! Ben je benieuwd hoe dit eruitziet? Ga dan eens naar de site. Je ziet gelijk waarom een startpagina instellen een goede manier is om ouderen op het internet te krijgen!

Startpagina instellen: simpele bediening  

Natuurlijk wil niet iedereen naar dezelfde websites. Soms wil je naar de site van een goede vriend, of bijvoorbeeld naar een online forum waar je regelmatig op post. Je kunt bovenstaande site als startpagina instellen en de inhoud daarna heel eenvoudig wijzigen. Dat wil zeggen, de websites in het midden kunnen stuk voor stuk worden aangepast. Met één druk op de knop kun je alle websites meteen veranderen. Doet je oma aan internetbankieren? Zet dan bijvoorbeeld haar bank in de cirkels. Wil ze graag jouw Facebookpagina volgen, dan kun je daar direct naar doorlinken. Op deze manier wordt alles een stuk overzichtelijker! Zijn alle cirkels vol, maar wil je meer websites toevoegen? Geen enkel probleem! Op eenzelfde manier voeg je eenvoudig cirkels toe aan de pagina. Wil jij een startpagina instellen? Dan is dit dus een uitstekende optie! Waar wacht je nog op? Je kunt de startpagina natuurlijk ook gewoon zelf gebruiken. Handig als je geen zin hebt om bladwijzers in te stellen, of het toch net iets te lang duurt om een site te bereiken via Google!

Eenvoudig te begrijpen

Wanneer senioren een computer regelmatig gebruiken, kunnen ze veel leren. Het probleem is echter dat ze er meestal te weinig achter zitten om een automatisme te ontwikkelen. De gevolgen daarvan kun je zelf nagaan: wanneer je niet iedere week een fietsband plakt, is het toch altijd weer even puzzelen! Het is daarom belangrijk dat een startpagina eenvoudig te begrijpen is. Wanneer je vader, moeder, opa of oma de site bezoekt, snappen ze direct dat ze via de cirkels naar een bepaalde pagina kunnen. Daarom werkt bovenstaande site zo goed! Wil jij iemand laten kennismaken met de prachtige wereld van het internet? Dan kun je Virtual Internet als startpagina instellen.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn